19. spust po reki Kolpi 2017

 

Častniki in podčastniki, združeni v Območno združenje slovenskih častnikov Bele krajine, smo letos že devetnajstič organizirali in izvedli tradicionalni spust častnikov po reki Kolpi. Istočasno je bil to tretji mednarodni spust, saj je bil kot krovni dogodek Zveze slovenskih častnikov izveden skupaj s hrvaškimi častniki, ki so organizirani v »Hrvatskom časničkom zboru« (HČZ).

Spust v dveh državah smo izvedli v soboto, 12. avgusta 2017. Start spusta je bil letos na kamp prostoru Jankovič – Stari pod pri Adlešičih v Beli krajini, cilj pa je bil na kopališču Pravutina na Hrvaškem, nasproti slovenskega Krasinca.

Deževno jutro ni obetalo nič dobrega, ravno nasprotno – deževalo je vedno močneje. Kljub temu je potekalo zbiranje udeležencev, malica, pozdravni nagovori, v pričakovanju izboljšanja vremena. Okrog enajstih pa je dež le toliko oslabel, da smo se odločili za spust. Ker so se nekateri prijavljeni zaradi slabega vremena odločili, da se bodo rajši udeležili zanimivega avtobusnega izleta po Beli krajini, smo odpluli s samo sedmimi plovili.

Kakor hitro smo bili na Kolpi, nas je minila zaskrbljenost nad vremenom in z vriski in petjem smo zapluli proti prvi postaji – kopališču v Fučkovcih. Do tam pa smo morali »peš« premagati kar nekaj jezov. To nam ni bilo težko, saj je bila reka Kolpa veliko toplejša od ozračja.

Na omenjeni »postaji« smo imeli malico in počitek, dež pa je ponehal in naše razpoloženje je bilo vedno boljše. Veliko nas je zaplavalo v topli Kolpi in že smo nadaljevali naš spust.

Kmalu smo v daljavi zagledali most Krasinec – Pravutina. Na zadnjem jezu naše poti smo čolne potegnili na suho, jih pospravili in odšli na bližnje športno igrišče, kjer so nam prijatelji s hrvaške strani Kolpe pripravili zaključno prireditev, na kateri seveda ni manjkalo tradicionalne pečenke in rujne kapljice.

V sončnem popoldnevu je kmalu napočil čas za slovo, seveda z obljubami, da se naslednje leto zopet srečamo na Kolpi.

Kot vsako leto, smo se tudi letošnjega spusta udeležili častniki iz različnih OZSČ, hrvaški častniki pa so bili pretežno iz Karlovške županije. S svojo prisotnostjo nas je počastil predsednik ZSČ, generalmajor dr. Alojz Štejner, ter podpredsednik HČZ, polkovnik Stanislav Linić, še posebej pa smo bili veseli tudi petčlanske ruske ekipe na čelu z vojaškim atašejem.

Besedilo in fotografije: Peter Golobič.

Link do  HČZ>>>>>>

3.međunarodni susret KOLPA-KUPA 2017.

 

 

 

This slideshow requires JavaScript.

 

 


18. spust po reki Kolpi 2016

 

01.08.2016
Območno združenje Slovenskih častnikov Bela Krajina je v soboto 30. avgusta 2016 organiziralo že 18. Spust po reki KOLPI. Letos je ta spust organiziran že drugič v sodelovanju s Hrvatskim časničkim zborom Karlovačke županije kot skupna mednarodna vojaško-strokovna in družabna aktivnost po nazivom“Spust KOLPA – KUPA 2016″ v dveh državah. Udeleženci spusta smo se zbrali zjutraj na kopališču ob Kolpi v Metliki in se z avtobusom odpeljali na izhodišče v vasi Paka na hrvaški strani Kolpe, kjer so nas domačini prijazno sprejeli in pogostili z zajtrkom. Po izvedenih pripravah na spust smo se odpravili proti reki, razporedili v čolne ter se odpravili na skoraj peturno plovbo in veslanje po ravno prav visoki Kolpi. Nekajkrat je trebalo izstopiti in čolne spraviti čez jezove, ob poti smo te lahko tudi spočili in okrepčali ter  s polnim elanom naddaljevali proti cilju v Metliki. Za tiste, ki pa se niso odločili za spust po Kolpi, je pa organiziran ogled znamenitosti Črnovmlja in okolice. Spusta sta se udeležila tudi vojaška atašeja v Republiki Sloveniji iz Kitajske in ZDA. Po lepem dnevu na vodi in ogledu Črnomlja je sledilo družabno srečanje z vsemi udeleženci na kopališču v Metliki, kjer sta nas poleg soorganizatorjev nagovorila tudi predsednik ZSČ, generalmajor dr. Alojz Šteiner in župan Metlike, Darko Zevnik. Druženje je spremljal tudi kulturni program.

Seveda je treba izraziti zahvalo predsedniku OZSČ Bela Krajina, Antonu Krašovcu, in predsedniku HČZ Karlovačke županije, Igorju Majetiću, ter njunim sodelavcem, za odlično pripravljen in izveden dogodek za vse udeležence Spusta Kolpa-Kupa 2016. Se vidimo na 19. Spustu po Kolpi 2017!

Besedilo: M. Jugovec. Foto: M. Jugovec in OZSČ Hrastnik.

Objava tudi na: http://hcz-zu.hr/2-medunarodni-casnicki-spust-kupom-kolpom/

This slideshow requires JavaScript.

 


17. spust po reki Kolpi 2015

 

Občinsko združenje Slovenskih častnikov Metlika je letos organiziralo že 17. spust po Kolpi. Letos je bila ta aktivnost prvič izvedena v sodelovanju Zveze slovenskih častnikov (ZSČ) in Hrvatskog časničkog zbora (HČZ) kot skupna mednarodna vojaško-strokovna in družabna aktivnost Spust KOLPA – KUPA 2015 v dveh državahSpust se je začel v Metliki na slovenski strani in zaključil v Kamanju na hrvaški strani.  Izvedba tega skupnega mednarodnega dogodka je zaupana Občinskemu združenju Slovenskih častnikov Metlika in Časničkom zboru Karlovačke županije.

Dogodek se je začel z druženjem in pogostitvijo, nagovori organizatorjev,  predstavnikov ZSČ in HČZ in župana Metlike ter kulturnim programom. Predstavila se je tudi občina Metlika s svojimi naravnimi in turističnimi zanimivostmi. Seveda, manjkala ni niti Belokranjska pogača in druge dobrote Bele Krajine.

Po uradnem začetku dogodka so se ekipe pripravile za začetek spusta po Kolpi, ostali pa smo se razdelili v dve skupini in sicer gostje s hrvaške strani so ostali v Beli Krajini, kjer so si ogledali nekaj znamenitosti Metlike in okolice, udeleženci s slovenske strani pa so si ogledali znamenitosti Kamanja in Ozlja. Po končanih ogledih in spustu po Kolpi smo se vsi skupaj srečali v Športnem centru v Kamanju, kjer se je zaključil Spust KOLPA – KUPA 2015 z družabnim srečanjem in pogostitvijo.

Dogodka se je skupaj udeležilo okrog 300 udeležncev, po Kolpi pa je opravilo spust okrog 140 ljudi v 15 čolnih.

Več tudi na povezavah:

http://www.zsc.si/index.php?page=static&item=475&id=2164

http://www.dolenjskilist.si/2015/08/08/139051/novice/bela_krajina/FOTO_Castniki_ze_sedemnajstic_po_Kolpi/

http://hcz-zu.hr/kupa-2015-medunarodni-susret-pricuvnih-casnika-republike-slovenije-i-republike-hrvatske/

This slideshow requires JavaScript.