20. spust po reki Kolpi 2018

 

Belokranjski častniki smo doslej izvedli že devetnajst spustov po rekah Kolpi in Lahinji. Letošnji spust v soboto, 11. avgusta 2018, pa je bil jubilejni – dvajseti po vrsti – zato je imel obeležje krovnega dogodka Zveze slovenskih častnikov, istočasno pa je bil četrti mednarodni pod nazivom Kolpa-Kupa 2018.

Za letošnji dogodek se je iz Slovenije prijavilo kar 190 udeležencev, od tega 102 za čolnarjenje. Za spust smo predvideli del od metliškega kopališča do točke, kjer reka Kolpa preneha biti mejna reka – v bližini vasi Rakovec.

V vremensko nič kaj obetavnem jutru, ki pa se je nadaljevalo v idealen dan za spust, smo se častniki, družinski člani, prijatelji in gostje z obeh strani mejne reke, zbrali na metliškem kopališču v bližini mejnega prehoda. Tu so nas organizatorji z obeh strani Kolpe pogostili z zajtrkom. Ob pozdravih s prijatelji z vseh koncev Slovenije in iz Karlovške županije na Hrvaškem smo si lahko ogledali tudi fotografsko predstavitev delovanja belokranjskih častnikov.

Medtem so pripadniki Slovenske vojske iz vojašnice Franca Uršiča v Novem mestu ter drugi izposojevalci čolnov le-te dostavili na start. Po intoniranju slovenske himne, po kulturnem programu in po nagovorih predsednika OZSČ Bela krajina, Antona Krašovca, predsednika HČZ Karlovške županije, Igorja Majetića, in metliškega župana, Darka Zevnika, smo se tisti udeleženci, ki smo se odločili za čolnarjenje, razporedili po posameznih čolnih, ostale pa so trije voditelji iz OZSČ Bela krajina povedli k avtobusom, pripravljenim na »kopenski« izlet.

Po nestrpnem pričakovanju je le napočil čas za start. Veličasno je bilo videti, kako so raznobarvna plovila zaplula pod metliški most, ki povezuje Slovenijo in Hrvaško.

V veselem vzdušju smo zapluli mimo vasi Rosalnice, Radoviči in Želebej in ob neizbežnem škropljenju z mimovozečimi posadkami ter ob previdnih prehodih preko jezov smo kar prehitro pripluli pod vas Božakovo, kjer je bil predviden postanek za malico. Tu smo se ustavili na naravnem otočku – kopališču in večina udeležencev spusta je na tem lepem kraju s kopanjem poskusila toplo Kolpo.

Po malici in krajšem oddihu smo spust nadaljevali proti našemu cilju pri Rakovcu.

Po prispetju na cilj smo zaradi ozkega izhoda čoln za čolnom izvlekli na kopno, sledilo je nalaganje čolnov na vozila in preoblačenje, nekateri pa so se hote ali nehote še enkrat okopali v topli reki.

Sledil je povratek z avtobusi na start spusta, ki je bil istočasno prireditveni prostor – na metliško kopališče.

Med našim plutjem pa so si tisti udeleženci dogodka, ki se niso udeležili potovanja po Kolpi, z našimi tremi vodniki ogledali nekatere belokranjske zanimivosti, letos vse v občini Semič. Obiskali so zasebno zbirko orožja in vojaške opreme našega člana Alfonza Baškoviča v Prapročah pri Gradniku. Svojo pot so nadaljevali na prelep izvir rečice Krupe in v njegovo okolico, tretja točka pa je bil ogled muzeja – partizanske bolnice Topolovec na Črešnjevcu pri Semiču. V Metliko so se vrnili polni lepih vtisov iz doslej večini neznanih belokranjskih kotičkov.

Na prireditvenem prostoru so nas pričakali domačini z neizbežno belokranjsko pečenko in rujno kapljico, saj smo bili okrepitve že kar potrebni. Druženje se je nadaljevalo s priložnostnim kulturnim programom in nagovori prirediteljev in uglednih gostov: predsednikov sosednjih častniških združenj z obeh strani Kolpe, predsednika ZSČ, dr. Alojza Steinerja, predstavnika ameriškega veleposlaništva v Ljubljani in še nekaterih udeležencev. Sledil je še zabavni program z glasbo, najmanj utrujeni so tudi zaplesali.

Kar prehitro je prišel čas za slovo – člani najbolj oddaljenih združenj so se morali kar kmalu posloviti, za njimi pa tudi ostali, vendar vsi z besedami: kmalu se zopet srečamo!

Tudi letošnji osrednji dogodek belokranjskih častnikov, ki je potekal pod vodstvom krovne organizacije, se je končal srečno in brez posebnih težav. Belokranjski častniki se zahvaljujemo predvsem krovni organizaciji – Zvezi slovenskih častnikov, stanovskim prijateljem iz Hrvatskega časničkega zbora Karlovačke županije in vsem drugim, ki so kakorkoli prispevali k uspešni izvedbi tega lepega dogodka.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo in fotografije: Peter Golobič


19. spust po reki Kolpi 2017

 

Častniki in podčastniki, združeni v Območno združenje slovenskih častnikov Bele krajine, smo letos že devetnajstič organizirali in izvedli tradicionalni spust častnikov po reki Kolpi. Istočasno je bil to tretji mednarodni spust, saj je bil kot krovni dogodek Zveze slovenskih častnikov izveden skupaj s hrvaškimi častniki, ki so organizirani v »Hrvatskom časničkom zboru« (HČZ).

Spust v dveh državah smo izvedli v soboto, 12. avgusta 2017. Start spusta je bil letos na kamp prostoru Jankovič – Stari pod pri Adlešičih v Beli krajini, cilj pa je bil na kopališču Pravutina na Hrvaškem, nasproti slovenskega Krasinca.

Deževno jutro ni obetalo nič dobrega, ravno nasprotno – deževalo je vedno močneje. Kljub temu je potekalo zbiranje udeležencev, malica, pozdravni nagovori, v pričakovanju izboljšanja vremena. Okrog enajstih pa je dež le toliko oslabel, da smo se odločili za spust. Ker so se nekateri prijavljeni zaradi slabega vremena odločili, da se bodo rajši udeležili zanimivega avtobusnega izleta po Beli krajini, smo odpluli s samo sedmimi plovili.

Kakor hitro smo bili na Kolpi, nas je minila zaskrbljenost nad vremenom in z vriski in petjem smo zapluli proti prvi postaji – kopališču v Fučkovcih. Do tam pa smo morali »peš« premagati kar nekaj jezov. To nam ni bilo težko, saj je bila reka Kolpa veliko toplejša od ozračja.

Na omenjeni »postaji« smo imeli malico in počitek, dež pa je ponehal in naše razpoloženje je bilo vedno boljše. Veliko nas je zaplavalo v topli Kolpi in že smo nadaljevali naš spust.

Kmalu smo v daljavi zagledali most Krasinec – Pravutina. Na zadnjem jezu naše poti smo čolne potegnili na suho, jih pospravili in odšli na bližnje športno igrišče, kjer so nam prijatelji s hrvaške strani Kolpe pripravili zaključno prireditev, na kateri seveda ni manjkalo tradicionalne pečenke in rujne kapljice.

V sončnem popoldnevu je kmalu napočil čas za slovo, seveda z obljubami, da se naslednje leto zopet srečamo na Kolpi.

Kot vsako leto, smo se tudi letošnjega spusta udeležili častniki iz različnih OZSČ, hrvaški častniki pa so bili pretežno iz Karlovške županije. S svojo prisotnostjo nas je počastil predsednik ZSČ, generalmajor dr. Alojz Štejner, ter podpredsednik HČZ, polkovnik Stanislav Linić, še posebej pa smo bili veseli tudi petčlanske ruske ekipe na čelu z vojaškim atašejem.

Besedilo in fotografije: Peter Golobič.

Link do  HČZ>>>>>>

3.međunarodni susret KOLPA-KUPA 2017.

 

 

 

This slideshow requires JavaScript.

 

 


18. spust po reki Kolpi 2016

 

01.08.2016
Območno združenje Slovenskih častnikov Bela Krajina je v soboto 30. avgusta 2016 organiziralo že 18. Spust po reki KOLPI. Letos je ta spust organiziran že drugič v sodelovanju s Hrvatskim časničkim zborom Karlovačke županije kot skupna mednarodna vojaško-strokovna in družabna aktivnost po nazivom“Spust KOLPA – KUPA 2016″ v dveh državah. Udeleženci spusta smo se zbrali zjutraj na kopališču ob Kolpi v Metliki in se z avtobusom odpeljali na izhodišče v vasi Paka na hrvaški strani Kolpe, kjer so nas domačini prijazno sprejeli in pogostili z zajtrkom. Po izvedenih pripravah na spust smo se odpravili proti reki, razporedili v čolne ter se odpravili na skoraj peturno plovbo in veslanje po ravno prav visoki Kolpi. Nekajkrat je trebalo izstopiti in čolne spraviti čez jezove, ob poti smo te lahko tudi spočili in okrepčali ter  s polnim elanom naddaljevali proti cilju v Metliki. Za tiste, ki pa se niso odločili za spust po Kolpi, je pa organiziran ogled znamenitosti Črnovmlja in okolice. Spusta sta se udeležila tudi vojaška atašeja v Republiki Sloveniji iz Kitajske in ZDA. Po lepem dnevu na vodi in ogledu Črnomlja je sledilo družabno srečanje z vsemi udeleženci na kopališču v Metliki, kjer sta nas poleg soorganizatorjev nagovorila tudi predsednik ZSČ, generalmajor dr. Alojz Šteiner in župan Metlike, Darko Zevnik. Druženje je spremljal tudi kulturni program.

Seveda je treba izraziti zahvalo predsedniku OZSČ Bela Krajina, Antonu Krašovcu, in predsedniku HČZ Karlovačke županije, Igorju Majetiću, ter njunim sodelavcem, za odlično pripravljen in izveden dogodek za vse udeležence Spusta Kolpa-Kupa 2016. Se vidimo na 19. Spustu po Kolpi 2017!

Besedilo: M. Jugovec. Foto: M. Jugovec in OZSČ Hrastnik.

Objava tudi na: http://hcz-zu.hr/2-medunarodni-casnicki-spust-kupom-kolpom/

This slideshow requires JavaScript.

 


17. spust po reki Kolpi 2015

 

Občinsko združenje Slovenskih častnikov Metlika je letos organiziralo že 17. spust po Kolpi. Letos je bila ta aktivnost prvič izvedena v sodelovanju Zveze slovenskih častnikov (ZSČ) in Hrvatskog časničkog zbora (HČZ) kot skupna mednarodna vojaško-strokovna in družabna aktivnost Spust KOLPA – KUPA 2015 v dveh državahSpust se je začel v Metliki na slovenski strani in zaključil v Kamanju na hrvaški strani.  Izvedba tega skupnega mednarodnega dogodka je zaupana Občinskemu združenju Slovenskih častnikov Metlika in Časničkom zboru Karlovačke županije.

Dogodek se je začel z druženjem in pogostitvijo, nagovori organizatorjev,  predstavnikov ZSČ in HČZ in župana Metlike ter kulturnim programom. Predstavila se je tudi občina Metlika s svojimi naravnimi in turističnimi zanimivostmi. Seveda, manjkala ni niti Belokranjska pogača in druge dobrote Bele Krajine.

Po uradnem začetku dogodka so se ekipe pripravile za začetek spusta po Kolpi, ostali pa smo se razdelili v dve skupini in sicer gostje s hrvaške strani so ostali v Beli Krajini, kjer so si ogledali nekaj znamenitosti Metlike in okolice, udeleženci s slovenske strani pa so si ogledali znamenitosti Kamanja in Ozlja. Po končanih ogledih in spustu po Kolpi smo se vsi skupaj srečali v Športnem centru v Kamanju, kjer se je zaključil Spust KOLPA – KUPA 2015 z družabnim srečanjem in pogostitvijo.

Dogodka se je skupaj udeležilo okrog 300 udeležncev, po Kolpi pa je opravilo spust okrog 140 ljudi v 15 čolnih.

Več tudi na povezavah:

http://www.zsc.si/index.php?page=static&item=475&id=2164

http://www.dolenjskilist.si/2015/08/08/139051/novice/bela_krajina/FOTO_Castniki_ze_sedemnajstic_po_Kolpi/

http://hcz-zu.hr/kupa-2015-medunarodni-susret-pricuvnih-casnika-republike-slovenije-i-republike-hrvatske/

This slideshow requires JavaScript.