V soboto, 26. septembra 2020, se je na Otoku pri Metliki odvila tradicionalna prireditev »Vranov let«, ki je bila letos zaradi aktualnih zdravstvenih razmer združena z vsakoletnim srečanjem borcev partizanskih enot, ki imajo svoj domicil v Beli krajini.

Na spominskih prireditvah »Vranov let« obudimo spomin na rešitev 87 zavezniških letalcev iz nemškega ujetništva v Mariboru avgusta 1944. S pomočjo partizanov in zavednih Slovencev so le-ti ubežali s prisilnega dela na železniški progi pri Ožbaltu v Dravski dolini. Na svoji preko 250-kilometrski poti rešitve čez Pohorje, Štajersko, Zasavje in Dolenjsko so prispeli na osvobojeno belokranjsko ozemlje v Semič. Od tu pa jih je čakal še zadnji del pohoda do partizanskega letališča na Otoku pri Metliki, od koder so jih zavezniška letala odpeljala v osvobojeno južno Italijo in naposled domov.

Letošnja prireditev se je zaradi slabega vremena odvijala v šotoru, postavljenem v spominskem parku, kjer pa smo morali upoštevati trenutno veljavne varnostne ukrepe. Najprej nas je pozdravil župan občine Metlika Darko Zevnik, sledil pa je slavnostni govor generalnega sekretarja ZZB za vrednote NOB, Aljaža Verhovnika. Govornik je poudaril pomen partizanskih enot v protihitlerjevski koaliciji in pomen reševanja zavezniških letalcev, dotaknil pa se je tudi aktualnih razmer v Sloveniji.

O reševanju ujetnikov iz Dravske doline sta govorila tudi člana družine Zavodnik iz Ožbalta, katerih predniki (starši oziroma stari starši) so omogočili navezavo stikov med ujetniki in partizani.

Letošnjo prireditev je povezoval bogat kulturni program, v katerem je sodeloval Partizanski pevski zbor, poleg njega pa še recitatorji, pevci in glasbeniki iz osnovnih šol v metliški občini. Poudarek prireditvi pa so dali tudi številni zastavonoše in praporščaki.

Kot soorganizator prireditve je Območno združenje slovenskih častnikov Bela krajina letos že petič organiziralo pohod po zadnjem delu poti »Vranov let« iz Semiča na Otok, v svečanem postroju praporščakov pa sta sodelovala tudi dva zastavonoša belokranjskega OZSČ.

Besedilo: Peter Golobič, fotografije: Bojan Jakša in Peter Golobič.