Območno združenje slovenskih častnikov Ljutomer smo po letnem programu dela za leto 2022  v sodelovanju z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Ljutomer organizirali v soboto, dne 24. 9. 2022, strokovno ekskurzijo v Cerklje ob Krki z namenom, da si ogledamo vojašnico in edino vojaško letališče Slovenske vojske v naši državi.

Na pot smo se podali iz Ljutomera ob 6.00 uri, v Vučji vasi se nam je pridružilo še šest članov iz OZSČ Gornja Radgona, tako da smo skoraj v celoti napolnili 50 sedežni avtobus.

Po dveh krajših postankih na poti smo pravočasno prišli ob dogovorjeni uri pred vhod vojašnice, kjer pa je bila precejšnja gneča, saj bil v soboto tudi dan odprtih vrat vojašnice in letališča.

Ob vhodu  nas je že čakal predstavnik vojašnice, ki nas je spremljal do kontrolnega stolpa na letališču, kjer nas je sprejel komandant vojašnice polkovnik gospod Gaube, ki nam je zelo podrobno in tudi strokovno predstavil vse, kar človek mora vedeti o letališču, od organizacije do pomena in vloge letališča za Slovensko vojsko in tudi za našo državo. Na žalost je predvideni čas za predstavitev hitro potekel, zunaj je že čakala druga skupina, zato smo se zahvalili gostitelju in se napotili na ogled letališča.

Vreme je bilo prekrasno, tako da smo imeli kaj za videt. Najbolj so nas seveda zanimala vojaška letala in helikopterji, ki jih bilo res veliko. Razstavljena je bila tudi razna vojaška oprema, ki je potrebna za nemoteno delovanje letališča. Nad nami so v nizkem letu nenehno krožila različna letala, videli pa smo tudi prikaz gašenja požara z vojaškim helikopterjem.

Po več kot dvournem postanku na letališču smo se odpeljali v Brežice, kjer smo si ogledali grad in Posavski muzej. Dve prijazni in strokovno podkovani vodički sta nam razkazali številne razstavne prostore in v njih razstavljene predmete in sta nas podrobno seznanile z zgodovino in pomembnimi dogajanji, povezanimi z samim gradom in mestom Brežice. Ni treba posebej poudariti, da je največ pozornosti pritegnila čudovita viteška dvorana, ki je res biser umetnosti.

Bilo še je nekaj časa za ogled starega mestnega jedra, nato pa smo se odpravili na kosilo v gostilno Krulc, ki je ena najstarejših gostiln v Sloveniji. Ob izredno dobri domači hrani in še ob boljšem bizeljskem vinu je čas hitro minil in odpravili smo se proti zadnji postaji našega obiska na Bizeljskem. Obiskali smo znano repnico Najger, večina je sploh prvič videla repnico. Prijazna gostiteljica nam je podrobno opisala, kako je njen oče gradil res ogromno repnico, ki sega tudi na nekaterih mestih globoko v zemljo, prostori pa so med seboj povezani z ročno izkopanimi rovi. Osrednji dogodek je bila degustacija bizeljskih vin, kmalu je globoko pod zemljo zadonela slovenska pesem, na žalost pa smo se morali posloviti od prijazne gostiteljice in nadaljevati pot proti domu.

Prepričan sem, da je ekskurzija uspela, saj smo zvedeli veliko zanimivega in poučnega, povsod smo naleteli na prave in dobre gostitelje, imeli pa smo tudi srečo z vremenom. Nenazadnje pa smo imeli tudi dobrega voznika, ki nas je varno vozil ves čas naše ekskurzije. Upam, da bo ekskurzija vsem udeležencem ostala v lepem spominu.

This slideshow requires JavaScript.

Tekst: Jože Roškar

Fotografije: Nandek Potočnik