V soboto 19.maja 2018 smo se štirje člani našega združenja udeležili 27. spominskega pohoda Pekre »23. maj 1991«. Pohod je potekal od IC v Pekrah do Vojašnice generala Maistra  in nazaj.

Ob 18.00 uri pa  je bila v Pekrah  slovesnost v počastitev “Pekrskih dogodkov” in občinskega praznika Mestne občine Maribor.

Na večerni slovesnosti v Pekrah je mariborski župan, dr. Andrej Fištravec, dejal, da je s “Pekrskimi dogodki” naš narod znova vstal. Nato  je v govoru izpostavil, da ni bilo samoumevno, da smo prišli do lastne vojske, lastnega jezika, lastne države in lastne ekonomije, kakor se to mogoče komu zdi danes. “Pekrski dogodki” pa so bili pri tem zelo pomembni, četudi tedaj nihče ni vedel, kaj se bo zgodilo, ko so se ljudje goloroki uprli ravnanju JLA.

Na prireditvi je spregovorila tudi  ministrica za notranje zadeve,Vesna Györköš Žnidar,in poudarila, da so bili Pekrski dogodki uvod v slovensko osamosvojitveno vojno.

V kulturnem programu je nastopil orkester Slovenske policije, kot solist pa pevec Matjaž Mrak.Dramski igralec Rado Pavalec pa je recitiral pesmi Karla Destovnika Kajuha in Kajetana Koviča.

Žal se je letošnji spominski pohod pokrival  z vojaško- strokovno ekskurzijo našega združenja v  vojašnici Petra Petriča v Kranju. Zato je bila udeležba nekaj skromnejša kot prejšnja leta. Prizadevali si bomo, da bomo s to tradicijo udeležbe v Pekrah nadaljevali tudi v prihodnje.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo in fotografije: Vojko  PISAR