Dne 4. junija 2022, smo člani OZSČ Mislinjska dolina, v skladu z letnim načrtom aktivnosti, izvedli vojaško-strokovno ekskurzijo na območje Primorske, z obiskom vojašnice SV v Ankaranu.

Osrednja aktivnost ekskurzije je bil obisk vojašnice Slovenskih pomorščakov in seznanitev z enoto 430. Mornariškega diviziona, ki je nastanjena v tej vojašnici. Predstavnik poveljstva vojašnice nam je za uvod podal osnovne podatke o enoti in nalogah, ki jih enota izvaja v različnih razmerah. Predstavitev je bila zelo zanimiva, strokovna in pregledna ter smo jo udeleženci z velikim zanimanjem spremljali. Seznanjeni smo bili s podatki o mornarici, kar je bilo za večino od nas do takrat manj poznano področje. V nadaljevanju smo si ogledali spominsko sobo vojašnice, kjer smo se seznanili z zanimivostmi iz zgodovine pomorstva, posebej o razvoju mornarice v Slovenski vojski.

Najzanimivejši del za posameznike, pa je seveda bila predstavitev potapljaške opreme. Pripadnik mornariške enote, potapljač, nam je na zelo zanimiv in strokoven način predstavil in nas seznanil z načinom uporabe in koriščenja potapljaške opreme.

Z ekskurzijo smo nadaljevali z obiskom območja Marezige nad Koprom. Tu smo uživali v razgledu na obalno območje in v specifičnem morskem ozračju. Občudovali smo zanimivo urejenostjo območja na atraktivni turistični točki. Seveda pa smo poizkusili tudi primorska vina iz tamkajšnje fontane.

Naše druženje smo zaključili s skupnim kosilom v Moravčah in še s kratkim postankom na Trojanah.

This slideshow requires JavaScript.

 

 

 

Besedilo:  Konrad JAVORNIK

Fotografije: Janez PRAZNIK