V organizaciji OZSČ Mislinjske doline in planinskega društva Slovenj Gradec se je v nedeljo 1. marca 2020, 18 pohodnikov iz Mislinjske doline udeležilo tradicionalnega že 42. zimskega pohoda na Arihovo peč. Med njimi tudi 8 članov našega združenja, od tega jih je bilo 6 iz skupine vojaških gornikov.

Pohod je spomin na tragični 10. februar 1945, ko so zaradi izdaje gestapovci, nemški policisti in člani Volkswehra, v zgodnjih jutranjih urah obkolili partizanski bunker pod Arihovo pečjo nad Šentjakobom v Rožu in ubili 7 partizank, partizanov in aktivistov osvobodilne fronte, ki so se umikali iz bunkerja. Osmega, mladega kurirja, pa so po mučenju ubili v Šentjakobu.. V bunkerju pod Arihovo pečjo je bil sedež krajevnega odbora Osvobodilne fronte za mesto Beljak. V njem pa se je občasno zadrževalo tudi po 19 partizanov in aktivistov. Noč pred napadom jih je bilo v bunkerju 11. Trije so pred napadom odšli na kurirsko zvezo.

Pohod tradicionalno poteka s startom pri kmetu Polancu na Čemernici, mimo obnovljenega partizanskega bunkerja pod Arihovo pečjo do planinskega doma Slovenskega planinskega društva iz Celovca na Bleščeči planini (1084 m), ter nato nazaj k Polancu mimo kontrolne točke pri Ressmanovi koči.

Kljub napovedanemu slabemu vremenu, to pohodnikov ni odvrnilo od poti in je bila udeležba podobna prejšnjim letom.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo in fotografije: Vojko Pisar.