V soboto 03.06.2017 se je šest članov OZSČ Mislinjska dolina, skupine vojaških gornikov, s praporom, udeležilo pohoda in proslave na Mali Kopi na Pohorju.

V spomin na bitko Zidanškove brigade na Mali Kopi na Pohorju, dne 02.06.1944, kjer je brigada premagala okupatorske enote, vsako leto krajevni odbor ZZB za vrednote NOB Šmartno pri Slovenj Gradcu, v sodelovanju z občinskim odborom Slovenj Gradec, organizira pohod s proslavo pri spomeniku Zidanškovi brigadi na Mali Kopi.

Prisotne je uvodoma pozdravil predsednik krajevnega odbora ZZB za vrednote NOB Šmartno pri Slovenj Gradcu, Vinko Verčkovnik. Slavnostni govornik je bil predsednik občinskega odbora Slovenj Gradec, Jože Vrabič. Kratek kulturni program pa so izvedli učenci Osnovne šole Šmartno pri Slovenj Gradcu.

V spomin na dogodke na tem delu Pohorja med drugo svetovno vojno je občina Slovenj Gradec 3. junija 1984 odkrila spomenik, posvečen borcem Zidanškove brigade, 1. pohorskemu bataljonu, enotam 4. operativne cone, 1. in 2. pohorskemu odredu, XIV. diviziji, šestim partizanskim bolnišnicam in pohorskim kmetom. Na osrednjem tonalitnem obelisku je pritrjena plošča, ki spominja na zmagoviti boj Zidanškove brigade 2. junija 1944, plošče na štirih tonalitnih kvadrih pa povedo, komu vse je posvečen spomenik. Na eni od njih piše: »Pohorskim kmetom za velik prispevek, ki je omogočil narodnoosvobodilni vojski nove boje do končne zmage.«

Člani OZSČ Mislinjske doline se tradicionalno udeležujemo pohoda v spomin na bitko Zidanškove brigade na Mali Kopi. Žal je letošnja aktivnost potekala na dan, ko je bilo še več drugih aktivnosti in so se naši člani udeležili tudi drugih dogodkov.

Besedilo:   Vojko PISAR

Fotografije:   Vojko PISAR

This slideshow requires JavaScript.