Združenje borcev za vrednote NOB Radovljica in odbor veteranskih organizacij; Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze policijskih veteranskih društev Sever in Zveze slovenskih častnikov so prejšnji konec tedna organizirali tradicionalni, tokrat že 32. Spominski pohod veteranskih organizacij na Triglav. Tokrat smo se pohoda udeležili trije člani OZSČ Mislinjske doline.  Pohod ni le v spomin na partizansko patruljo, ki je zastavo pri Aljaževem stolpu razvila leta 1944, temveč tudi na zanesenjake, ki so slovensko zastavo na vrh Triglava ponesli na predvečer slovenske osamosvojitve leta 1991.

Na pohod se je letos prijavilo 425 pohodnikov, kar je nekaj manj kot lani, ko jih je bilo 538. Tudi tokrat so prišli z vseh strani, tradicionalno tudi skupina 16 pohodnikov iz Ankarana, 14 pohodnikov se bo na pot odpravilo z Nanosa, 12 s Kuma in osem iz Radovljice. V glavnini, ki je na pot krenila iz Pokljuke pa so bili tudi trije člani našega združenja. Krajši slovesnosti sa bili že v petek, najprej na vrhu Triglava, nato ob 17. uri še na Kredarici, kjer je bil slavnostni govornik predsednik  Zveze slovenskih častnikov dr. Alojz Šteiner.

Osrednja slovesnost ob zaključku pohoda pa je bila pri biatlonskem centru na Pokljuki, kjer se je v soboto zbralo okoli dva tisoč ljudi. Slavnostni govornik je bil  Tone Partljič. Prišla pa sta tudi Angelca Vidic – Vlasta in Bogomir Tavčar, zadnja še živeča člana partizanske patrulje, ki je leta 1944  na vrhu Triglava razvila slovensko zastavo.

Besedilo in fotografije:  Vojko PISAR

This slideshow requires JavaScript.