Dne 24. 9. 2016 smo člani OZSČ Mislinjska dolina, v skladu z letnim načrtom, izvedli vojaško strokovno ekskurzijo na območje Pomurja.

Najprej smo obiskali 6. Mednarodni sejem obrambe, zaščite in reševanja »SOBRA 2016« v Gornji Radgoni. Na sejmu je bila predstavljena oprema in institucije, ki zagotavljajo obrambno pripravljenost, varnost državljanov, zaščito in reševanje pri naravnih in drugih nesrečah ter pokazana znanja pripadnikov teh institucij.

POMURJE 3

Predstavilo se je Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije, Slovenska vojska, Policija, Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter Gasilska zveza Slovenije. Opremo za obrambo, varnost, zaščito in reševanje, namenjeno profesionalnim, prostovoljnim organizacijam in občanom, pa je predstavilo še okoli 100 poslovnih razstavljavcev iz 10 držav. Tako smo se udeleženci seznanili z nekaterimi novimi sredstvi in načini izvajanja varnosti in zaščite. Posebej pa smo bili navdušeni nad predstavitvijo, ki so jo izvedli pripadniki Gardne enote SV.

Zatem smo obiskali Vojašnico Murska Sobota. Tu nam je bil predstavljen Rodovski bataljon 72. brigade SV, ki na tem območju predstavlja administrativno poveljstvo rodovskim enotam brigade in zagotavlja jedro za oblikovanje vojaške rezerve. Bataljon izvaja naloge civilno vojaškega sodelovanja in sodelovanje z nosilci civilne obrambe na območju Pomurja. Sodeluje v zaščiti, reševanju ter nudi pomoč ob naravnih in drugih nesrečah.

POMURJE 7

 

Ogledali smo si vojašnico, kjer smo lahko videli lepo urejeno okolico in vzdrževane objekte ter vojaška sredstva.

Po vojaško strokovnih ogledih smo obiskali še Slovensko Porabje na Madžarskem, ob stečišču madžarske, slovenske in avstrijske meje. Tukaj živeči Slovenci so nas seznanili z več različnimi zanimivimi obrazi tega območja. Ozemlje je bilo skozi zgodovino priča mnogim vojnam, zato so tu ostale sledi tako slavnih, kot tudi žalostnih dogodkov. Seznanjeni smo bili z njihovo kulinariko, neokrnjeno naravo, raznolikostjo, naravno in kulturno dediščino, posebej pa smo bili očarani z gostoljubnostjo ljudi, ki živijo na tem območju.

 

Besedilo: Konrad Javornik

Fotografije: Janko Čas in Vojko Pisar

 

POMURJE 4 POMURJE 5 POMURJE 9 POMURJE 8 POMURJE 6 POMURJE 2 POMURJE 1