V marcu so člani OZSČ Novo mesto sodelovali na dveh spominskih dogodkih, ki so oblikovali vojaško zgodovino slovenskega naroda.

18. 3. se je preko 30 članov udeležilo spominske slovesnosti na Javorovici. Bili so sestavni del okoli 2.000 udeležencev, ki so počastili 75. obletnico dogodka, obudili spomin na 113 padlih partizanov iz 4. bataljona Cankarjeve brigade.

30. 3. so se člani združenja, skupaj s člani ZB za vrednote NOB Novo mesto, udeležili proslave ob 76. obletnici zmagovitega boja Cankarjeve, Gubčeve, Šercerjeve in Tomšičeve brigade nad italijanskim bataljonom divizije Maceratta pri spomeniku v Jelenovem žlebu in na slavnostni akademiji v Ribnici.

1. Med udeleženci boja je bil tudi upokojeni generalmajor Lado Kocjan, ki je tudi član OZSČ Novo mesto.

2. Udeleženci iz Novega mesta pri spomeniku.

Ekipa OZSČ Novo mesto pa se je, prav tako 30. 3. 2019, udeležila strelskega tekmovanja v streljanju s polavtomatsko puško M-59/66, v organizaciji Teritorialnega polka 72. brigade, na strelišču Izma v Radni pri Sevnici. Ekipa v sestavi Igor Povž (76), Urša Mohorič (71) in Jurij Pogačnik Ajdič (60) je skupno dosegla 207 krogov in zasedla 11. mesto, od skupno 47 ekip.

3. Na strelni liniji, kjer je Urša prvič streljala z vojaško puško in dosegla zavidljivih 71 točk. Dosegla je skupno 42. mesto od 141 strelcev, a je bila druga od strelk, ki so se udeležile tekmovanja.

4. Ekipa OZSČ Novo mesto pri pregledu učinkov na poskusnih tarčah: Igor Povž, Jurij Pogačnik Ajdič, Urša Mohorič.

5, Ekipa OZSČ Novo mesto pri ogledu rezultatov.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo: Vasilije Maraš

Fotografije – Jelenov žleb: udeleženci dogodka

Fotografije Radna: Miran Zupančič