Območno združenje zveze veteranov Dolenjska je 9. februarja organiziralo tradicionalno tekmovanje v streljanju z zračno puško za pokal Franca Uršiča. Franc Uršič je bil pripadnik Teritorialne obrambe 21. območnega štaba TO Novo mesto. Dne 28. junija je bil težko ranjen v spopadu na Medvedjeku. Umrl je 4. julija v Splošni bolnišnici Novo mesto. Pokopan je na pokopališču v Prečni. Tekmovanja se udeležujejo strelske ekipe veteranskih, domoljubnih in invalidskih organizacij iz Dolenjske in Bele krajine.

To je bila letos že tretja tekma, ki je izvedena na strelišču Strelskega društva Gorjanci. Tokrat je bila najboljša ekipa Zveze veteranov vojne za Slovenijo Dolenjska I s 517 od 600 krogov. Druga je bila ekipa Zveze veteranov vojne za Slovenijo Trebnje, ki so nastrelili 513 krogov. Tretje mesto so osvojili člani Območnega združenja slovenskih častnikov Novo mesto, Dolenjske Toplice, Mirna Peč, Šentjernej, Škocjan, Šmarješke Toplice, Straža in Žužemberk s 511 krogi. Sledile so ekipe Zveze borcev za vrednote NOB Novo mesto, Policijsko veteransko društvo Sever Dolenjska in Bela krajina, Društvo vojnih invalidov Dolenjska, Posavja in Bela krajina ter druga ekipa Zveze veteranov vojne za Slovenijo Dolenjska II.

Najboljši trije posamezniki so bili: Županc Peter iz PVD Sever Dolenjska in Bela krajina s 179 krogi, Goršin Peter iz OZVVS Dolenjska I. s 177 krogi in Hudoklin Srečko iz OZSČ Novo mesto s 177 krogi.

Naslednja tekma bo v Trebnjem, ko se bodo ekipe pomerile v streljanju z malokalibrsko puško.

Besedilo: Vasilije Maraš

Fotografije: ZVVS Dolenjska