V skladu z letnim načrtom aktivnosti so vse tri organizacije OZSČ Kraško-notranjske regije (Sežana, Ilirska Bistrica in Pivka) organizirale vojaško-strokovno ekskurzijo na Kočevsko s ciljem ogleda podzemnega kompleksa  imenovanega K-35,  na robu nekdanje kočevske vasi Škrilj ter gradu Kostel v dolini reke Kolpe. Ekskurzijo smo uspešno izvedli v prelepem jesenskem vremenu v soboto, 19. oktobra 2019. Ekskurzije se je skupaj udeležilo 49 članov.

Prvi del ekskurzije se je pričel v Kočevski reki, vstopni točki za ogled podzemnega kompleksa. Skrivnostni objekt se namreč nahaja na vojaškem območju, in ker je dostop individualnim gostom ter osebnim vozilom prepovedan, so nas do objekta prepeljali s posebnim avtobusom. V času vožnje smo bili seznanjeni z zgodovino Kočevskega in osnovnimi informacijami o podzemnem kompleksu K-35.

K-35 je bil zgrajen v letih 1954-57 kot objekt za telekomunikacijsko podporo bližnjim vojaškim objektom v Gotenici. Kompleks, izkopan 80 metrov pod površjem, zajema 500 m hodnikov in šest podzemnih sob z lastnim vodnim zajetjem in dvema generatorjema za proizvodnjo električne energije, ki bi omogočil bivanje v primeru atomskega udara, v njem pa bi se brez zunanje pomoči lahko preživelo tudi do 100 dni.

Po izredno zanimivem ogledu K-35, ki nam ga je dodatno obogatil še vodič z različnimi zgodbami iz časa gradnje objekta pa vse do odprtja za širšo javnost, smo drugi del ekskurzije nadaljevali z ogledom gradu Kostel.

Grad Kostel ( prva omemba 1336) se nahaja v naselju Kostel v dolini reke Kolpe. Nekdaj mogočen grajski kompleks zajema grad, naselje in cerkvico sv. Treh Kraljev z značilno zvončnico. Grad je imel nekdaj pomembno prometno in strateško lego, saj je tukaj najbolj zožen prehod čez reko Kolpo. Še najbolj pa nas je očaral čudovit razgled  z grajske pečine po celotni Kostelski dolini.

Ekskurzijo smo zodlično jedačo in  v prijetnem vzdušju zaključili na turistični kmetiji Padovec.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo in fotografije: Gregor Ribnikar.