Podobno kot mnogi po Sloveniji so tudi v Območnem združenju slovenskih častnikov Slovenska Bistrica na poseben način obeležili državni praznik dan Rudolfa Maistra. Uresničili so drugi del programa ob prazniku Dan suverenosti, ko so organizirali državno prvenstvo Zveze slovenskih častnikov z vojaškim pehotnim orožjem.

Ob tem dogodku so k sodelovanju povabili učence zadnje triade osnovnih šol iz občin Makole, Poljčane, Oplotnica, Slovenska Bistrica ter dijake srednje šole Slovenska Bistrica, ki so pisali esej ali prozno delo na temo Slovenija moja domovina je tako posebna. V razpisu so objavili, da bodo nagrajenci prejeli posebna priznanja, vsi sodelujoči pa pisno zahvalo Območnega združenja slovenskih častnikov Slovenska Bistrica za sodelovanje in vabilo na strokovno ekskurzijo – z ogledom Parka vojaške zgodovine v Pivki, 23. novembra 2023 ob državnem prazniku dan Rudolfa Maistra.

Na razpis se je odzvalo devet osnovnih šol in Srednja šola. Učenci in dijaki so napisali 52 literarnih del. Mentorji po šolah so napravili izbor in žiriji, ki jo je imenovalo območno združenje poslalo 29 del. Žirija Milena Furek, Aleksandra Jankovič in Metka Pristovnik je imela zahtevno delo in odločila, da posebno priznanje prejmejo Naj Strmšek iz osnovne šole Pohorski odred Slovenska Bistrica za esej Domovina, Neža Kangler iz osnovne šole Pohorski bataljon Oplotnica za esej Moja domovina Slovenija je tako posebna, Nina Galun iz osnovne šole Anice Černejeve Makole za prozno delo Moja dežela, moja domovina, za enako literarno delo je posebno priznanje prejela tudi Nejka Smogavec iz osnovne šole Partizanska bolnišnica Jesen Tinje ter Sergeja Vogrinec iz Srednje šole Slovenska Bistrica za esej Slovo od domovine.

Razstava partizanskih tankovskih enot zajema oklepna vozila iz 2. svetovne vojne

 

Za obiskovalce so zanimivi ogledi policijskega čolna P 111, podmornice in 25 metrov dolg helikopter Mi 8 ter razstava posvečena osamosvojitvenim dogajanjem za obrambo slovenske samostojnosti 1991

 

Za spomin na ta dogodek še skupinska fotografija učencev, dijakov, njihovih mentorjev in članov Zveze slovenskih častnikov

 

Besedilo Ladislav Steinbacher

Fotografije Jelka Kropec