Letošnje leto je nekoliko težje organizirati različne spominske slovesnosti zaradi znanih razlogov glede epidemije korona virusa. Kljub temu pa jih zaradi njihove pomembnosti in spoštovanja do naše zgodovine vseeno organiziramo. Razumljivo, da tudi z veliko mero upoštevanja varnostnih predpisov. Seveda pa je temu primerno žal okrnjena tudi udeležba. Vendar zame je izjemno pomembna namreč sporočilna vrednost tega dogodka, ne glede na časovno odmaknjenost.

Tako se nas je manjša skupina članov domoljubnih organizacij iz naše občine zbrala na tistem mestu, kjer se je skupina sedemnajstih hrabrih domoljubov zbrala 20. julija 1941, torej pred 79. leti in ustanovili 1. celjsko četo. To je bilo pri takratni Mulejevi domačiji. Na tem mestu je postavljen nov spomenik z obnovljeno spominsko ploščo. V slavnostnem nagovoru ponavadi opišem delovanje čete vse od njenega nastanka, delovanja in predvsem izjemno žalostnega dejstva, zaradi soočenja nenehnih izdajstev do njenega razpada oziroma uničenja dober mesec kasneje, oziroma 27. avgusta. Takrat je padlo pet borcev. ZZB za vrednote NOB Laško vsako leto odlično organizirajo spominsko slovesnost v Šentrupertu nad Laškim v spomin na ta dogodek.

Letos smo se podali tudi do spominskega obeležja na poti proti Resevni na mesto, kjer je bila 1. celjska partizanska četa najprej nastanjena. Kmalu pa se je morala prestaviti na bolj varno območje, to je v zavetje Langerjevih pečin. Stare fotografije iz tega področja, ki nazorno prikazujejo votlino, v kateri so bivali partizani 1. celjske čete, bom v celoti objavil v svoji naslednji knjigi. To spominsko obeležje, ki je na fotografiji, pa, kolikor mi je poznano, že spada na območje občine Šentjur.

Drugo leto bomo obeležili 80. obletnico ustanovitve 1. celjske čete. Obeležili pa bomo tudi 80. obletnico dneva vstaje, ki smo ga v skupni domovini Jugoslaviji Slovenci praznovali 22. julija, do osamosvojitve Slovenije leta 1991. To so bili nedvomno izjemno pomembni dogodki. Srčno upam in si resnično močno želim, da bi lahko ta visok jubilej obeležili skupaj s sosednjo organizacijo ZZB za vrednote NOB iz Šentjurja, Celja in Laškega ter dali temu pomembnemu zgodovinskemu spominu neizbrisen pečat.

Besedilo in fotografija: Srečko Križanec, Štore