Izobraževalni center na Teharjah je ugledna ustanova. Iz nekdanje osnovne šole, ki je leta samevala in propadala, so stavbo izjemno lepo obnovili. Pred mnogimi leti sem to šolo nekaj časa obiskoval tudi jaz in verjetno me določena mera nostalgije veže še tudi danes. 

V omenjeni zgradbi danes domuje železarski muzej, učilnice in nepogrešljiva pošta. Objekt stoji na izjemni lokaciji krajevne skupnosti Teharje. Izobraževalni center organizira različne tečaje, računalniške, tujih jezikov, različna predavanja in izobraževanja ter ogled muzeja. Skozi leto je tudi ogromno razstav, ki se jih z velikim veseljem udeležujem tudi sam. 

Zaradi vsega naštetega in ostalih odličnih pogojev smo v občinskem združenju slovenskih častnikov občine Štore organizirali nekaj srečanj in predavanj v Izobraževalnem centru na Teharjah. Že pred mnogimi leti smo gostili pripadnike sil ZDA. Najprej smo se poklonili štirim padlim ameriškim letalcem iz druge svetovne vojne, ki so bili pokopani na teharskem pokopališču. Tega groba ni več, jaz pa še vedno hranim fotografijo spomenika skupaj z imeni padlih letalcev. Pred časom sem fotografije na katerih smo se z vojaškimi častmi poklonili padlim letalcem, izročil ameriškemu veleposlaniku v Ljubljani.

Zadnja leta pa v tem centru za člane častniške in veteranske organizacije občine Štore organiziramo strokovna predavanja, ki so odlično obiskana. Po končanem predavanju tradicionalno sledi tudi ogled železarskega muzeja, ki je vreden ogleda. Za to smo se v združenju OZSČ Štore soglasno odločili, da Izobraževalnemu centru Štore d. o. o. Teharje podelimo visoko in prestižno priznanje, Častni znak ZSČ za sodelovanje. 

Priznanje je vročil predsednik OZSČ Štore, Srečko Križanec, v četrtek 4. oktobra 2018 na slovesnosti ob odprtju nove slikarske razstave v tem centru.

Besedilo in fotografija: Srečko Križanec, predsednik častniške organizacije Štore.