Tega natančno tudi jaz ne vem. Se pa seveda trudim najti odgovor. Izredno navdušenje za strelski šport je bilo v času po drugi svetovni vojni in hkrati v času moje mladosti. Strelska društva so se ustanavljala skoraj povsod po državi in strelišče je imel skoraj vsak večji kraj. Popularnost strelstva je bila izjemna. Tudi v Štorah, kjer imamo bogato strelsko tradicijo, zelo lepo urejeno avtomatsko strelišče za zračno puško in odlične pogoje za vadbo in tekmovanja.

V glavnem prevladuje starejša generacija strelcev. Se pa močno trudimo in na vse možne načine prizadevamo, da bi v strelske vrste pridobili tudi mladino. Zavedamo se, da je za mlade mikavnejša žoga, vendar tudi strelstvo ima svoje čare. Strelstvo je šport, kjer mora biti strelec umirjen, zbran, redoljuben in tudi previden pri rokovanju z orožjem. Vzpodbudno je tudi dejstvo, da je strelstvo olimpijska panoga in to vsekakor nekaj šteje.

V strelskem društvu Kovinar Štore imamo nekaj mlajših članov, vendar bi si jih za ohranitev strelske dejavnosti želeli še veliko več. Zanimanje za orožje in strelstvo mladina izrazi na bazarju društev, ki ga vsako leto odlično organizira občina Štore v športnem parku na Lipi. Žal je lani zaradi znanih razlogov epidemije bazar odpadel. Prostor strelcev in orožje je na bazarju med najbolj obleganimi z mladino. Torej zanimanje za strelstvo vsekakor obstaja.

Odlično priložnost za spoznavanje z orožjem mladini nudimo tudi veterani vojne za Slovenijo, člani častniške organizacije in občina Štore ob predstavitvi Slovenske vojske in policije, ki je v Štorah  tradicionalna. V pripravi je že 16. predstavitev v športnem parku na Lipi in čakamo samo še slovo epidemije Covida -19.

Ob občinskem prazniku strelsko društvo Kovinar redno organizira tudi strelsko tekmovanje z zračno puško za krajane Štor ter za vse starostne skupine in oba spola. Upamo in želimo si, da bomo lahko organizacijo uspešno izpeljali tudi letos.

Glede na to, da se »na glas razmišlja« v bližnji prihodnosti o naborniškem sistemu v Slovenski vojski, je včlanitev mladine v strelske vrste idealna priložnost za negovanje strelskega športa in hkrati priprava na srečanje s »ta pravim« orožjem.

Pripravil: Srečko Križanec, predsednik OZSČ Štore.