V ponedeljek, 7. maja 1945, v Reimsu, v štabu ameriškega generala Eisenhowerja, nemški generalpolkovnik Jodl podpiše kapitulacijo celotne nemške armade. Kapitulacija začne veljati 9. maja 1945 ob 00.01. V noči z 8. na 9. maj 1945 se vojna v Evropi konča. (Skrajšano povzeto po knjigi »Druga svetovna vojna« na strani 1051, avtorja Poljaka Janusza Piekalkiewicza).

Na 74. obletnico podpisa brezpogojne kapitulacije, smo predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij občine Štore organizirali spominsko slovesnost. Obiskali smo partizanske grobove in se poklonili njihovemu spominu.

Na območju Štor je v drugi svetovni vojni izgubilo svoja življenja petdeset krajanov. Njihova imena so zapisana na spominski plošči. Ta je na pročelju Osnovne šole. V občini imamo tudi grob neznanega vojaka sovjetske Rdeče armade. Na naše povabilo se teh spominskih svečanosti vedno udeležijo tudi predstavniki veleposlaništva Ruske federacije iz Ljubljane.

Dan zmage je vsekakor velik praznik. Druga svetovna vojna, ki je trajala šest let in en dan je terjala 50 milijonov žrtev in 35 milijonov ranjenih ljudi. To so grozovite visoke številke, ki jih ne smemo  nikoli pozabiti. S spoštljivostjo moramo negovati in ohranjati spomin tudi na naše padle rojake.

Besedilo in fotografije: Srečko Križanec, predsednik OZSČ Štore.