Na povabilo OZSČ Domžale, sva se v soboto 11. septembra 2021 dva člana OZSČ Zagorje ob Savi drugo leto zapored udeležila častniškega kolesarskega kroga, ki so ga Domžalčani organizirali že devetič za vse pripadnike domoljubnih in veteranskih organizacij.

Kolesarjenje je bilo namenjeno praznovanju 30. obletnice vojne za osamosvojitev Republike Slovenije leta 1991.

Letos je bila udeležba nekoliko skromnejša, verjetno tudi zaradi tega, ker je bilo treba izpolnjevati pogoj PCT v smislu preprečevanja širjenja Korona virusa Covid-19.

Kot že prejšnja leta, smo se kolesarji zbrali pred gostiščem Soklič in se podali na pot proti Moravčam, Lukovici, Mengšu in Trzinu, kjer smo imeli kratke postanke na raznih markantnih mestih ali pred obeležji osamosvojitvene vojne. Med postanki so nam o dogodkih med osamosvojitveno vojno na teh krajih in o samih krajih, spregovorili aktivni udeleženci dogodkov. V Lukovici nas je pozdravila ter počastila županja Občine Lukovica, v Mengšu smo si ogledali prostore OZVVS Domžale oziroma kar njihov muzej v malem, v Trzinu smo se ustavili pred hišo, na kateri je spominsko obeležje bojev, ki so potekali na tem mestu 27. 6. 1991. Tu nam je predsednik OZSČ Domžale, major Milan Narat, nazorno opisal, kako so potekale tedanje aktivnosti. Iz Trzina smo se nato odpravili skozi Domžale do izhodiščne točke, kjer smo ob zaključku vsi kolesarji prejeli spominske medalje. Po uradnem delu so nam v gostišču Soklič postregli s pravim vojaškim pasuljem, udeleženci pa smo složno poskrbeli za prijetno vzdušje.

Zagorjana sva bila enako kot lani navdušena nad odlično organizacijo kolesarske sekcije OZSČ Domžale in nad pestrostjo same poti oziroma predstavitve dogodkov ter nad gostoljubnostjo organizatorjev.

Ob tej priložnosti se predsedstvo OZSČ Zagorje ob Savi zahvaljuje za povabilo z upanjem, da se naslednje leto spet srečamo na 10. jubilejni prireditvi. Z veseljem se je bomo udeležili.

Besedilo: Gregor Pilpah, fotografije: Marino Brvar in Gregor Pilpah.