Park vojaške zgodovine je danes, 5. maja, s krajšo slovesnostjo prejel dva dragocena zgodovinska eksponata, in sicer sabljo, ki jo je namestniku vrhovnega poveljnika zavezniških sil v Evropi v letih 1994–1998 generalu siru Jeremyju Mackenzieju v zahvalo za pomoč Slovenski vojski pri približevanju zvezi NATO podaril načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Albin Gutman, ter polkovni kilt britanske vojske v tkalskem vzorcu »Mackenzie« polkov Seaforth Highlanders in pozneje Queen’s Own Highlanders. Sabljo je muzejskemu namenu ob 75-letnici zveze NATO in 20. obletnici slovenske pridružitve Severnoatlantskemu zavezništvu v znak tesnega obrambnega sodelovanja med Slovenijo ter Združenim kraljestvom predal dr. Aleš Musar, soprog predsednice Republike Slovenije. Dr. Musar je sabljo pred časom odkupil in se jo odločil podariti Parku vojaške zgodovine, medtem ko je kilt ob dvojnem jubileju zveze NATO Parku podarilo britansko veleposlaništvo. Dogodka ob predaji eksponatov so se poleg donatorjev dr. Aleša Musarja in veleposlanice Združenega kraljestva v Sloveniji Njene Ekscelece Tiffany Sadler udeležili še župan Občine Pivka Robert Smrdelj, svetovalec v kabinetu ministra za obrambo Republike Slovenije ter predsednik Zveze slovenskih častnikov generalmajor Dobran Božič in britanski obrambni ataše podpolkovnik Cristopher Day. Slovesnosti je škotski pridih z nastopom na dudah dodal glasbenik vojaškega orkestra četrtega bataljona škotskega kraljevega polka Byron Stirton.

 

Dogodku je pozno popoldne sledila še spominska slovesnost ob obletnici padca letala Spitfire MH980 pri vasi Suhorje v Brkinih. V teh dneh namreč obeležujemo tudi 79 let, kar je na robu Brkinov, tik ob vasi Suhorje, strmoglavilo britansko letalo Spitfire MH980, pri čemer je tik pred koncem vojne tragično ugasnilo življenje mladega pilota, narednika britanskih kraljevih letalskih sil Edmunda Ramsbothama.

 

Komaj 21-letni pilot je bil pripadnik 249. eskadrilje RAF-a, ene najslavnejših lovskih enot britanskih kraljevih letalskih sil. Enota je konec aprila 1945, ko je bila velika večina Evrope že osvobojena, pomagala jugoslovanskim partizanom v zaključnih bojih z zalezovanjem nemških transportov na cesti in železnici. Narednik Ramsbotham je z letalom Spitfire MH980 29. aprila 1945 poletel z letališča Canne v Italiji in se na letališču Prkos pri Zadru oskrbel z gorivom, potem pa v iskanju sovražnikovih enot poletel do Trsta. Na poti nazaj je v nizkem preletu napadel sovražnikov tovornjak s strelivom, pri čemer pa je bilo letalo ob eksploziji tovornjaka zadeto in je neposredno zatem strmoglavilo v bližini Suhorja. Truplo mladega angleškega pilota so vaščani dostojno pokopali na vaško pokopališče. Kmalu po vojni so njegove posmrtne ostanke britanske vojaške oblasti prekopale na vojaško pokopališče v Beogradu, kjer počiva še danes.

 

Spomin na ta tragični dogodek na Suhorju ni nikoli povsem zamrl. Park vojaške zgodovine je tako na pobudo vaščanov Suhorja leta 2021 na mestu strmoglavljenja postavil spomenik, ki tako domačinom kot obiskovalcem priča o žrtvi mladega narednika RAF-a. Avtor spomenika je akademski kipar Jurij Smole.

Vsako pomlad, v dneh okrog obletnice padca, Park v sodelovanju z Veleposlaništvom Združenega kraljestva v Sloveniji in Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije na kraju dogodka pripravi tudi spominsko slovesnost. Letos sta se v okviru slovesnosti preminulemu pilotu in padlemu letalu s položitvijo venca k spomeniku pri vasi Suhorje poklonila veleposlanica Združenega kraljestva v Sloveniji Njena Eksceleca Tiffany Sadler ter svetovalec v kabinetu ministra za obrambo Republike Slovenije in predsednik Zveze slovenskih častnikov generalmajor Dobran Božič.

 

Celotni članek: https://www.parkvojaskezgodovine.si/v-pivki-obelezili-slovensko-britansko-zaveznistvo/